Hem Allmänt Varför rivaliteten mellan Playstation och Xbox inte kommer att försvinna inom den närmaste framtiden

Varför rivaliteten mellan Playstation och Xbox inte kommer att försvinna inom den närmaste framtiden

av Redaktionen

Rivaliteten mellan Playstation och Xbox är stark och har funnits sedan dess begynnelse. Det är dock inte bara rivalitet mellan tillverkarna, utan det finns även en rivalitet mellan de som använder dessa enheter. Rivaliteten blir emellertid så stark att konsumenter vägrar att överväga nya lanseringar från konkurrenterna, vilket bevisar att det är en djupt liggande, nästan kultliknande rivalitet mellan dem.


Varför rivaliteten är så stark

Rivaliteten har existerat ända sedan Microsoft lanserade Xbox 2001. Vid den här tiden hade Sony ett flerårigt försprång med sitt Playstation, något som gav dem en fördel vad gäller lojalitet från kunderna. Många nya och befintliga spelare fick dock upp ögonen för Microsofts nya snarlika men ändå unika enhet, och många av dem har sedan dess inte bytt tillbaka till Playstation.

Trots att enheterna i princip är identiska med några mindre tekniska och visuella skillnader är rivaliteten enorm, både mellan tillverkarna och konsumenterna. En av anledningarna till att det finns en så stark konkurrens mellan konsumenterna är för att de flesta av dem tidigt valde en “hörna”, samt har sedan dess varit lojal mot varumärket, något som gör dem väldigt obenägna att byta till den närmaste konkurrenten.

Många spelare är så pass lojala mot de varumärke de har valt att de aldrig kommer att byta, oavsett om det andra varumärket levererar en bättre produkt, vilket verkligen attesterar till hur stark och drivande den här rivaliteten är. Spelarna är även vana vid den ena tillverkarens dosor, något som skapar problem när de ska spela på konkurrentens plattform.

En annan stark drivkraft är att konsumenternas favoritspelare använder en viss typ av enhet. Proffsspelare använder och annonserar om en viss enhet, något som blir tydligt när man exempelvis tar del av esport betting under tävlingar eller turneringar.

Allt som allt är dock rivaliteten harmlös, samt har på det stora hela resulterat i positiva effekter i form av stora tekniska framsteg och utvecklingar.


Vilken enhet är bättre än den andra?

Vilken enhet som är bättre än den andra är väldigt svårt att avgöra, samt har mestadels med subjektiva åsikter att göra. Samtliga av deras enheter har varit väldigt snarlika, samt att de har turats om att lansera den tekniskt “överlägsna enheten”.

Rivaliteten mellan varumärkena har varit väldigt bra för utvecklingen av ny programvara. Sony har inte velat vara sämre än Microsoft och vice versa, vilket har lett till stora framsteg och investeringar i att förbättra sin programvara. Detta är en av de stora drivkrafterna till varför dessa spelenheter är så starka som de är idag.


Summering

Det finns en stark rivalitet mellan Xbox och Playstation, inte bara mellan Microsoft och Sony, utan även de som använder dessa enheter. Rivaliteten har existerat i snart 20 år, samt har bara blivit starkare för varje dag som går. Detta har resulterat i häpnadsväckande och snabba tekniska utvecklingar, något som vi som konsumenter får dra nytta av, även om många av oss deltar i den rivalitetet som uppkommit mellan enheterna.

Du kanske också gillar

Lämna en kommentar