Hem Allmänt Våra bästa podcasttips till nörden

Våra bästa podcasttips till nörden

av Redaktionen

När Sveriges radios kulturredaktionen utsåg 2020-års bästa poddar var det en salig blandning av svenska och internationella podcasts som trängdes på listan. På listan hittades bland annat den populära humorpodden Flashback Forever där komikern Emma Knyckare och journalisten Ina Lundström varje vecka tar upp en tråd från internetforumet Flashback. Podden som har en hängiven fanskara och som vunnit priser är en hyllning till internets alla troll. Bland Sveriges radios egna poddar lyftes bland annat P3 Dystopia och USA-podden fram. Den tidigare korsar drama med vetenskap i sin strävan efter att på ett pedagogiskt sätt problematisera stora ödesfrågor i samtiden som klimatkrisen eller skogsbränder och spekulera i dess lösningar. Den senare podden avhandlar politiska frågor med USA som kuliss.

Om poddfenomenet kan allmänt säga att det är ett alltmer vanligt och populärt inslag hos mediekonsumenter. Enligt musiktjänsteleverantören Spotify lyssnar cirka 51 procent av alla vuxna i Sverige regelbundet på poddar och bara på Spotify finns nu mer än 8 000 poddar på svenska vilket innebär en ökning på 89 procent bara i år. En intressant iakttagelse är dessutom att 48 procent av poddlyssnarna tycker att det känns meningsfullt att konsumera poddar medan enbart 24 % säger detsamma om sociala medier. Poddarna är därmed här för att stanna och i takt med att konkurrensen om lyssnarna ökar kan tänkas att innehållet kommer att bli ännu mer välproducerat och rikt. I den här artikeln tänkte vi ta ett annorlunda grepp om podcastvärlden och dela med oss av våra bästa tips till nörden som inte endast vill bli underhållen utan som vill lära sig något på kuppen.

Black Jack Apprenticeship podcast

Precis som Youtube och TikTok har tagit lärandet till nya höjder genom att publicera tutorials som handlar om allt från hur man odlar egna grönsaker till hur man får till en lyckad sminkning, har poddarna anammat det pedagogiska. Gamern som är lockad av den glamorösa och fartfyllda casinomiljön och då främst blackjack eller kortspel rekommenderas att lyssna på Black Jack Apprenticeship podcast, en amerikansk podcast som innehåller episka berättelser om blackjack-karriärer, praktiska tips och med möda förvärvade kunskaper. Podcasten är ett bra komplement till de som redan känner till grundläggande blackjack regler men som vill ta sina kunskaper till nya höjder och fördjupa sig. 

P3 Historia

På Sveriges radio finns podden P3 Historia som lustigt nog vänder sig till de som missade historielektionerna och som vill få en ny chans att lära sig om viktiga skeden i historien. Här presenteras olika individer som satt avtryck på historien och deras levnadsberättelser, såväl kända personer som mindre omskrivna. Dramatiseringen av verkliga skeenden kombinerat med intervjuer med historiker och sakkunniga gör P3 Historia till en intressant lyssnarupplevelse som är betydligt enklare att processa än att läsa tunga historieböcker. Ett tips är bland annat att lyssna på avsnittet om författarinnan Selma Lagerlöf och hennes revolutionerande författarskap.

Billgren & Wood

Elsa Billgren och Sofia Wood är båda livsstils- och inredningsbloggare på Elle. Därutöver driver de gemensamt podden som kort och gott kallas Billgren & Wood där de regelbundet avhandlar hjärteämnen som matlagning, samhällstrender, vintagefynd och inredning i stort. Podcasten är ett solklart tips för den inredningsintresserade matfantasten som tycker om att sätta guldkant på tillvaron och som vill få nys om de senaste trenderna. 

This American Life

Från andra sidan Atlanten kommer This American Life som är ett radioprogram som produceras av den Chicagobaserade kanalen WBEZ och som sänds veckovis både i USA och internationellt. Därefter släpps avsnitten i poddformat. Podcasten avhandlar varje vecka vitt skilda ämnen, och innehåller ofta flera segment i samma avsnitt. Gemensamt är dock att varje program följer en röd tråd och ett centralt tema som kretsar kring allt från dråpliga julfiranden till hemska grannar. Programmets grundare och tillika producent Ira Glass har varit programledare sedan starten 1995 och guidar lyssnaren mellan de olika segmenten med behaglig röst och säregen charm. Programmet innebär en unik inblick i amerikansk kultur- och populärkultur och tar ofta upp ämnen eller nyheter som är aktuella och i ropet och paketerar om dessa till podd på ett alldeles briljanta sätt. 

Du kanske också gillar

Lämna en kommentar