Hem NyheterFilm/TV Nyheter Skräckklassikerna plockas fram till halloween

Skräckklassikerna plockas fram till halloween

av Redaktionen

Sverige har fortfarande inte anpassat sig till den Halloween som firas i USA. Butikerna har visserligen fyllt sortimenten med pumpor och maskeradkläder som den traditionella häxhatten och zombiemasken, men i mycket mindre utsträckning. Helgen är istället en tid för skräckfilm och skräckspel, och givetvis en hel del godis. 

Av någon anledning är det inte till Halloween, eller alla helgons helg som det bättre kallas i Sverige, som de flesta nya skräckfilmer och spel släpps. Conjuring 2 hade t.ex. premiär den 8 juni när den kom 2016 och uppföljaren släpps i början av september nästa år. Så, vad är det då för skräck vi kommer att få se under den sista helgen i oktober? Streamingtjänster som Netflix har redan börjat att fylla utbuden men det finns inget som slår klassikerna.

Klassiska filmer

Vilka filmer ska vi börja med? Terror on Elm street, Halloween, Jason-serien eller Hellraiser? Dessa filmer har släppts i otaliga versioner och remakes. Alla har sina egna favoriter. Filmer baserade på skräckförfattaren Stephen Kings verk brukar visas av såväl SVT som de övriga kanalerna. Carrie, Jurtjyrkogården (både originalet och versionen som kom 2019), Cujo och Lida är bara några av de klassiska filmerna, för att inte tala om Children of the Corn. I Netflix utbud går det att hitta en salig blandning av både nya och gamla filmer. Det går att titta på Det Kapitel 1 och The Purge, såväl som The Shining och den svenska succén Låt den rätte komma in. Det finns också skräckserier som franska Marianne eller The haunting of Hill House. 

(Källa: Unsplash)

Klassiska spel

Det finns inte direkt några klassiska skräckspel på samma sätt som det finns skräckfilmer. Det skulle kanske var ouijabrädet i så fall. Det finns visserligen klassiska spel som kan ha olika teman. Spelautomaten har funnits i över 100 år och fått nytt liv på nätet. Det finns nu spelautomater som har hämtat inspiration från både filmer och böcker och givetvis finns det varianter som passar under skräckhögtiden. Playtech har tagit fram två spel som heter Halloween Fortune (1 och 2), och symbolerna följer det klassiska temat med pumpor, häxor, dödskallar och mycket annat. 

När det kommer till tv- och datorspel finns det spel som har blivit mer klassiska än andra. Konamis Silient Hill 2, som släpptes till Playstation 2 2001, tillhör ett av de mest hyllade skräckspelen genom tiderna. Spelet har en tung stämning som påminner lite om tv-serien Twin Peaks (första säsongen). Det släpptes en ny version 2015, men den blev inte lika kritikerrosad som originalet. Amnesia: The dark Decscent från Frictional Games (2010) är ett annat hårresande spel. I det vaknar karaktären Daniel upp i ett hemsökt slott utan minne eller vapen. Kan det bli bättre? Andra exempel är: Project Zero, Penumbra: Black Plague, Condemned: Criminal Origins och Soma. 

Även om det råder brist på nyheter just runt Halloween finns det valmöjligheter. Blanda modernare filmer och spel med klassikerna, och välj om du vill spela ett skräckspel med den senaste grafiken eller om du vill titta på en 80-talsskräckis helt utan specialeffekter. 

Du kanske också gillar

Lämna en kommentar

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com