Hem Allmänt Red Dead Redemption – Produktion, handling och minigames

Red Dead Redemption – Produktion, handling och minigames

av Redaktionen
SPONSRAT INNEHÅLL

Det är nog ingen som missat den enorma succé som följt släppen av Red Dead Redemption-spelen. Så fort gamers världen över satt upp på hästryggen och begav sig ut i det karga ökenlandskapet öppnades en värld av frihet som aldrig förr skådats i spelvärlden. Tillsammans med högkvalitativa minigames som onlinepoker i Red Dead Redemption 2, en intrikat handling och fantastisk grafik lyckades spelutvecklarna leverera ett helt unikt koncept. Här tar vi en närmre titt på produktionen bakom RDR och RDR2, samt tips och tricks på hur man bäst lyckas med spelets populära minipoker.

Red Dead Redemption – bakom kulisserna

Red Dead Redemption släpptes redan i maj 2010, och detta icke-linjära actionäventyr som numera blivit en del av populärkulturen gavs först ut till spelkonsolerna Xbox 360 och Playstation3. Denna andliga uppföljare till Red Dead Revolver från 2004 tog hela fem år att ta fram, och skulle bli sin tids dyraste spel någonsin att utveckla. Bland annat implementerade Rockstar sin spelmaskin RAGE – Rockstar Advanced Game Engine – för att kunna ta spelets teknologiska aspekter till nya höjder.

En av anledningarna till det långa arbetet var den otroligt extensiva researchen som bedrevs. Researchteamet besökte historiska, amerikanska landmärken och satt bänkade framför klassiska westernfilmer som analyserades in i minsta detalj för att säkerställa en så hög nivå av autentiskhet som möjligt. Det anställdes även professionella skådespelare vars rörelser filmades och användes när spelets karaktärer togs fram. Faktum är att produktionen var så intensiv att den följdes av anklagelser om oetiska arbetsförhållanden och alltför långa arbetstimmar för de medverkande. Kontroverserna till trots blev släppet en otrolig succé och hela Red Dead Redemption franchisen har i nuläget sålt över 60 miljoner upplagor världen över.

Red Dead Redemption 1 och 2 – från Marston till Morgan

I Red Dead Redemption får vi följa den före detta laglösa John Marston i 1900-talets vilda västern vars tillvaro kastas omkull när hans fru och son kidnappas av staten för att tvinga Marston att plocka upp revolvern igen. Marston, som inte ser någon annan utväg sammanstrålar med sitt gamla gäng och så börjar äventyret. Spelet med charmigt sydstatsmanér i tredjepersonsperspektiv låter användaren fritt utforska det extremt extensiva och välgjorda västernlandskapet som sträcker sig från de västra staterna till norra Mexiko.

Efter denna dundersuccé skulle det dröja till oktober 2018 innan Red Dead Redemption 2 kom ut på marknaden. Denna gång spenderade Rockstar San Diego hela åtta år med att utveckla det actionladdade västernäventyret som fick ett extremt väl mottagande och gick om föregångarens försäljning på endast åtta dagar. I tvåan är året 1899 och vi får följa den laglöse Van der Linde-gängmedlemmen Arthur Morgan som tampas med vilda västerns förfall samtidigt som han måste försvara sig mot både regeringsstyrkor och rivaliserade gäng. Epilogen är i linje med föregångaren, då Morgan och Marston ingår i samma gäng. Precis som i ettan kan spelarna än en gång förvänta sig långa ridturer, rån och rafflande revolverdueller.

RDR2’s minipoker – tips och tricks

Ett populärt inslag i tvåan, som även utgör andrum från huvudhandlingen, är spelets minigames. Här kan man välja mellan fyra små spel i spelet: Blackjack, Five Finger Fillet, Domino och poker. Denna sistnämnda minipokern i from av Texas Hold’em blev en omedelbar hit i form av ett välgjort kortspel som ställer krav på spelarens föråga att både läsa av motståndaren samtidigt som hänsyn måste tas till den enorma potten av in-game-cash.

Den som vill kamma hem vinsten i Red Dead Redemptions minipoker kan mycket väl lyckas med detta genom att helt enkelt spela bra – men som för resten av spelet finns det en hel del tips att tillgå för att höja vinstoddsen.

Det lönar sig exempelvis att ha tålamod och lägga sig inför all-ins eftersom motståndaren nästan aldrig bluffar. På samma sätt kan det vara värt att vänta tills du har en bra hand för att maximera värdet så mycket som möjligt – detta då du nästan alltid blir synad. På grund av detta gör du även bäst i att avstå från att bluffa då det kan leda till att du riskerar att förlora dina pengar till en marginellt bättre hand. Ett annat trick, om du bara spelar mot en motståndare, är att gå all-in med varje hand. Detta eftersom om du skulle förlorar alla dina marker kan ladda om det senast sparade spelet och försöka igen.

På det stora hela kan dessa tips, och några till, sammanfattas i denna korta checklista:

1. Om du sitter på en bra hand, satsa högt, då du nästan alltid blir synad.

2. Om din motståndare höjer insatsen betyder det att de sitter på bra kort, annars skulle de lägga sig.

3. Lyssna inte på din medbrottsling under pokeromgången på båten i kapitel 4.

4. Gå all-in 3 gånger i finalutmaningen #10.

5. Om du vill kunna fuska, ha på dig ”the Elegant suit” (inte ”the Gentleman’s suit”).

Red Dead Redemption-spelen har redan uppnått ikonstatus – mycket tack vare den fria, otroligt detaljrika grafiken och upplägget som låter spelaren ströva fritt i en extremt naturtrogen virtuell värld. Detta i kombination med mervärde i RDR2’s minispel, och framför allt minipokern, gör att utövaren erbjuds ett svårslaget paket.

Du kanske också gillar

Lämna en kommentar