Hem Allmänt Prestigen på BAFTA Game Awards – något att sträva efter eller obetydligt

Prestigen på BAFTA Game Awards – något att sträva efter eller obetydligt

av Redaktionen

Precis som med alla former av media och underhållning har det inom interaktiv media, dvs gaming, också införts årliga galor för att dela ut priser till spel som lyckats bäst i sina respektive kategorier. Kvalité är subjektivt, så vad säger det egentligen om ett spel att det har uppmärksammats på en gala?

Att göra ett bra spel är inte lätt

Dator- och TV-spel idag innebär mer än bara spel. Det har blivit en plattform för social interaktion. Och precis som på alla platser där människor kan interagera med varandra kan det uppstå problem. Den mänskliga faktorn kan man inte komma undan. I en studie från 2017, där man fördjupade sig i TV-spel drog man slutsatsen att den sociala delen är en nyckelfaktor.

En speltillverkare har idag alltså en stor utmaning att ta sig an, det vill säga att se till att skapa en social plattform utan friktioner. Och det kan också ses som ett stort ansvar, och kräver mycket tid och resurser. Så vad är BAFTA Game Awards roll i detta? Det kan vara att uppmärksamma det hårda arbetet som ligger bakom ett bra spel som folk älskar.

Ett kvitto på att man tänker på sina kunder

Priser på galor går ofta hand i hand med en god kontakt med sina kunder. Att man vet vad kunderna har för önskemål och sätter detta i fokus. När den virtuella galan EGR Nordics Awards, som hölls i år, skulle uppmärksamma det online casino som har haft bäst verksamhet under året valde man dess hantering av kunder som motivering till priset. Genom att vara lyhörd inför kundens upplevelse och att satsa den sociala delen av verksamheten kunde man bli uppmärksammade för sin strategi.

Ett pris delas gärna ut med kundens, eller spelarens, önskemål och krav i bakhuvudet. Precis som EGR Awards lyfter BAFTA fram aktörer som har förstått vad kunderna vill ha.

Hyllas den som hyllas bör

Huruvida BAFTA Game Awards är en bra bedömare av vilka spel som är bäst i vilka kategorier är juryn fortfarande ute på. Allt är subjektivt och varje individ har sina egna preferenser. Men om man förutsätter att alla typer av award ceremonies, virtuella som fysiska, går efter stabila kriterier och inte nöjer sig med att hylla den som är mest populär, eller den som jurymedlemmarna är polare med, har det en funktion att fylla.

Inte minst med tanke på hur internet numera kan ses som en förstärkning av ens sociala liv. Alltså om syftet med att dela ut priser är att uppmuntra den som har gjort en stark insats.

 

Så vad betyder det att uppmärksammas på BAFTA-galan? Innebär det prestige att få en utmärkelse eller säger det ingenting? Det kan tänkas vara en nödvändighet att ha någon form av instans som följer dessa kriterier vid prisutdelningar:

  • För att lyckas göra ett framgångsrikt spel i dagens digitala klimat ställs man inför stora utmaningar

  • Att producera något bra är ofta synonymt med att man har tänkt på kundens önskemål, och försökt tillgodose dem så gott man kan

Du kanske också gillar

Lämna en kommentar