Hem Allmänt Kan en spelrouter förhöja din spelupplevelse?

Kan en spelrouter förhöja din spelupplevelse?

av Redaktionen

Det korta svaret är ja, och ja, det finns ett men i den där meningen. De flesta populära spel är för närvarande Battle Royale, MOBA, klassiska multiplayer, eller du behöver en stabil internetuppkoppling för att logga in på spelservrarna och få ut molnlagringsdata.

Själva hastigheten på dataanslutningen är avgörande för spelare, men du kan arbeta vid så lågt som 10-20 Mbps. Alla mobila 4G-anslutningar är snabbare än så. Det som är avgörande för onlinespelare, i synnerhet för tävlingsinriktade FPS-titlar som CS:GO, COD:Warzone, PUBG och Fortnite, är latensen. Det är fördröjningen av tiden det tar för en begäran att gå från avsändaren, spelaren, händelsen i spelet, och en mottagare eller spelserver och tillbaka.

Mobila nätverk är ett bra exempel. Du kan ha en hög hastighet, men latensen kommer att besvära dig om du ansluter datorn eller spelkonsolnätverket.

Kan spelroutern förbättra spelupplevelsen?

Sverige är ett land med en exceptionell internetinfrastruktur. Det här är viktigt, eftersom ingen router kan reparera en dålig länk till leverantören. Du kan bara uppgradera routerns prestanda internt.

Säg att du har en kraftfull spel-PC med en Core i7 CPU, 2080 GPU, massor av minne, men du ändå får en usel upplevelse när du spelar PUBG. Hur kan det vara så, när din internetleverantör utlovar höga hastigheter?

Problemet kan ligga i den rudimentära routern du får från telekombolagen. Om du har en primär router, kan din familj eller rumskamrater sitta med 5-10 enheter uppkopplade samtidigt, och titta på Netflix, besöka Mr Green casino, eller titta på sminktipsvideos på Youtube.

Utan Quality of Service-funktionen (QoS), kommer du inte att kunna prioritera trafiken, och vissa paket kan gå förlorade i den överväldigande pressen på den primära routern, vilket resulterar i en sämre spelprestanda. Allt som krävs i CS:GO är lite fördröjning, så är du ute.

Toppfunktioner i en spelrouter

Den nämnda funktionen QoS är ett avgörande alternativ, som skiljer högklassiga routers från vanliga modeller. För den som har paket med höga hastigheter, kan QoS innebära skillnaden mellan långsam prestanda och att krossa sina fienders själar.

Du kan göra din datatrafik och paket till en prioritet i spelroutern, så får du den optimala hastigheten och utdelningen. Latens är inte lika viktigt för vissa andra användare, till exempel de som tittar på videos eller använder sociala medier.

Geofilter är ett annat användbart alternativ på spelroutrar. Det kan avgöra avståndet till spelservrar, och du kan ansluta till den som är närmast, vilket självklart ger en bättre spelprestanda.

Moderna spelroutrar har kraftfulla CPU:er och mer RAM, vilket leder till bättre nätverkstrafikhantering, förbättrade QoS-funktioner, och även minskad latens. Du kan ha flerbands-wifi, vilket innebär snabbare 5GHz och 2,4GHz-band där du kan ansluta till det snabbare, och andra i hushållet kan använda 2,4.

Även om du kan ha hög bandbredd på din trådlösa anslutning, finns det ingenting som överträffar kabel när det kommer till gaming, och bättre routrar kommer att ha fler Gigabit Ethernet-portar. Om du vill att dina tävlingsinriktade förstapersonsskjutare ska ha bästa prestanda, vill du ha Ethernetkabel och QoS för annan trafik.

Du kan inte få bättre hastigheter

Om din fasta lina har en begränsning på 20 Mbps, och ditt hem ligger långt ifrån basstationen, kan ingen router förbättra hastigheterna. Du blir begränsad av din internetleverantörs maxkapacitet.

En annan sak att överväga är vilken typ av spel du spelar. I vissa onlinespel är latensen inte avgörande. Om du gillar turordningsbaserade strategispel som kretsar kring andra världskriget, eller om du är en hardcore Civilisation 6-spelare, kommer en spelrouter inte att göra mycket skillnad.

Att investera i dyr hårdvara kan vara den sista pusselbiten om du tränar för esportlaget och varje millisekund räknas, trots att våra hjärnor i de flesta fall inte kan upptäcka skillnader under 250 millisekunder.

Du kanske också gillar

Lämna en kommentar