Hem NyheterSpelnyheter Framtid för loot boxes inom e-sport

Framtid för loot boxes inom e-sport

av Redaktionen

Loot boxes! Begreppet går varmt i e-sportvärlden och har kommit att bli lite av en vattendelare. Många menar att denna typ av tilldelning av virtuella föremål inom populära spel som Call of Duty, är ett roligt inslag som förhöjer spelupplevelsen. Andra ser problematik då loot boxes kommit att bli en miljonindustri lite i en gråzon. Men hur fungerar egentligen loot boxes, och hur ser Spelinspektionen på dem? Läs vidare för en inblick i e-sportens hetaste snackis just nu!

Vad är loot boxes och hur fungerar de?

Loot boxes kan översättas till tilldelning av virtuella föremål och är ett begrepp som förekommer inom e-sport. För att enklast beskriva denna omdiskuterade term så handlar det om en slags funktion inom spel som Call of Duty, Star Wars Battlefront II och Counter-Strike, med syfte att förhöja upplevelse och öka chansen till att vinna. Lådorna innehåller slumpmässigt utvalda virtuella varor som köps med intjänade poäng inom spelet, eller för riktiga pengar. En låda kan exempelvis innehålla virtuella vapen, olika produkter som kan användas för att förändra karaktärens utseende eller annan utrustning som på något sätt kan hjälpa spelaren. Loot boxes köps i en form av virtuell shop inom spelet, där slumpen avgör innehållet i lådan.

Bland spelare är denna funktion mycket populär eftersom att loot boxes gör det möjligt att avancera inom spelen på ett mer effektivt sätt, vilket förhöjer känslan i spelet ordentligt. Många spelare liknar känslan att öppna en loot box vid hur det känns att vinna på lotteri och det verkar som att själva momentet i sig tillför något extra till upplevelsen. På tal om spelupplevelser på nätet så är casino, nummerspel och lotto något som många uppskattar. Här kan spelaren roa sig med olika typer av spel, där man spelar för riktiga pengar online. För att spela på traditionella lotterier och andra typer av spelsajter bör en licensierad aktör besökas. Ett exempel på en sådan är LottoLand, en svensk sajt för lotteri som drivs under licens utfärdad av Spelinspektionen. Här erbjuds betting på officiella lotterier som exempelvis Powerball och Euromillions tillsammans med andra typer av online spel.

Spelinspektionens syn på tilldelning av virtuella föremål

Det råder delade meningar kring huruvida loot boxes, eller tilldelning av virtuella förmål, bör innefattas av de lagar och regler som gäller för lotterier och andra slags spel med pengar i Sverige. Spelinspektionen analyserade år 2017 ärendet, där man kollade på om loot boxes ska räknas till kategorin lotterier, och om de i sådana fall överhuvudtaget ska vara tillåtna. Eftersom en vinst i ett lotteri behöver ha ett ekonomiskt värde och kunna omsättas i verkligheten råder en viss komplexitet i frågan. Kan föremålet i boxen förvandlas till faktiska pengar? Är svaret nej, menar man att det inte rör sig om ett lotteri. Kan föremålet däremot omsättas, exempelvis genom att säljas till en annan spelare för verkliga pengar, så skulle loot boxes då klassas till kategorin av lotterier.

Det finns idag fortsatt inga lagstadgar som innefattar loot boxes och denna typ av tilldelning av virtuella föremål. Med tanke på att ämnet i skrivande stund är ordentligt hett på tapeten kan man tänka sig att mycket kan förändras framöver. Det blir spännande att se hur framtiden för loot boxes inom e-sport utvecklar sig!

Du kanske också gillar

Lämna en kommentar

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com