Hem Allmänt En enkel guide

En enkel guide

av Redaktionen

Non-fungible tokens, kortfattat nämnt som NFT – är digitala tillgångar som gör att du kan bevisa äganderätten till ett värdeförråd. De finns överallt i världen nuförtiden, från konst till musik – och dessa digitala tillgångar säljs ibland för miljontals kronor.

I den här korta nybörjarguiden har vi samlat all nödvändig information du behöver veta om NFT:er och gett konkreta exempel på några av de galnaste NFT-projekten som har sålts för mest pengar – så följ med oss!

Vad är Non-fungible tokens (NFT)

Vid första anblicken kan begreppet NFT vara svårt att förstå. Men bryter vi ner definitionen blir det mycket lättare. NFT har funnits sedan 2014 och är helt enkelt en digital tillgång som representerar ett verkligt objekt. Du kan tänka dig att det är ett unikt digitalt konstverk som du kan köpa ägande av. Det kan handla om konst, föremål i spel eller videor eller musik.

Det som gör dem speciella är att de är kodade med samma underliggande mjukvara som många andra kryptovalutor och transaktionen sker med hjälp av kryptovaluta – och de lagras såklart digitalt i en blockkedja. De har unika identifieringskoder och de flesta föremål är i en mycket begränsad upplaga, vilket skiljer sig från traditionella digitala skapelser, som tidigare alltid haft ett ”oändligt” utbud.

Hur fungerar tekniken bakom NFT?

Den underliggande tekniken är baserad på blockchain, en form av distribuerad offentlig databas som registrerar alla transaktioner. Användningen av blockchain-teknik gör det enkelt att verifiera ägande och överföra tokens mellan ägare. Vanligtvis lagras NFTs på Ethereum-blockkedjan.

Dessa skapas av digitala projekt som vanligtvis representerar materiella objekt som exempelvis:

  • Grafisk konst
  • Videor
  • Samlingsobjekt
  • Musik
  • Designkläder

I grund och botten är NFT:er som ett slags samlarobjekt, fast i digital form. Till exempel, istället för att köpa en tavla som du hänger på väggen i ditt hem, får köparen med sig en digital fil samt exklusiva äganderätter. Detta innebär att NFT endast kan ha en ägare åt gången.

Hur skiljer sig NFT mot kryptovalutor?

Det finns många likheter mellan NFT:er och kryptovalutor. Speciellt eftersom de är byggda från samma programmering som andra kryptovalutor, som Ethereum eller Bitcoin. Hör på vår Bitcoin podd om du vill lära dig mer om valutorna. Men likheterna slutar där.

Till skillnad från kryptovalutor, som kan handlas och bytas mot varandra och alltid innehåller samma värde (till exempel en Bitcoin har samma värde som en annan Bitcoin), är NFT:s ”icke-fungibla” tillgångar och var och en har sitt eget värde.

Detta betyder att det inte är möjligt att byta ut en NFT mot en annan och att exempelvis en NFT som representerar ett digitalt konstverk inte har samma värde som ett annat konstverk.

Vilka är de galnaste NFT projekten hittills?

Idag råder det en stor hype kring NTF:er och intresset är så pass stort att till exempel sveriges största nyhetstidning Aftonbladet, ständigt släpper nyheter om kändisars åsikter som Kanyes West om NFTs  och andra nyheter kring dessa digitala konstverk. Det stora intresset för NFT:er har bidragit till att värdet av en del av dem skjutit i höjden.

Nedan har vi listat tre galna projekt som har fått otroligt mycket uppmärksamhet de senaste åren.

  • Beeple, Everydays: The First 5000 days

Beeple gjordes av den hyllade amerikanska konstnären Michael Winkelmann och är den enskilt mest kända NFT- försäljningen. Den var inte bara den dyraste NFT (69.3 miljoner dollar) någonsin. Utan den hjälpte även till att föra in begreppet NFT i varje hushåll runtomkring i världen och skapa en stor medial uppmärksamhet.

 

  •  Julian Assange och Pak

För den som inte redan vet om det var Julian Assange wikileaksgrundaren som läckte känslig information om den amerikanska militären och står inför rätta. Konstverket tillverkades av Pak, vars verkliga namn förblir anonymt. Det representerar en timer som räknar ner antalet dagar Assange har tillbringat i fängelse. Verket köptes för 52,7 miljoner dollar – vilket gör det till den näst dyraste NFT någonsin.

  •  Beeples “Human One” 

Beeples “Human One” var den första fysiska verket som den amerikanska konstnären Michael Winkelmann, även känd som Beeple, släppte. Enligt konstnärens egen utsago ska skulpturen vara ”det första porträttet av en människa född i metaversen”. Den fick mycket medial uppmärksamhet och såldes för 28,9 miljoner dollar.

Vart köper man NFT och vad bör man tänka på?

Med tanke på det stora intresset för NFT och marknadens exponentiella tillväxt har allt fler investerare fått upp ögonen för detta digitala konstverk. Det har funnits en hel del plattformar på sistone där man kan handla med krypto och därmed köpa NFT.

När du köper NFT bör du alltid välja en licensierad handelsplattform. Vilken plattform du väljer beror helt på vilken kryptovaluta du vill investera i och vilken typ av handel du utför. Därutöver är det viktigt att du är mer införstådd vad dessa investeringsobjekt. Det vill säga vad är NFT?, hur dess teknik fungerar och förstå hur handeln fungerar. Vilket du kan läsa på Finansos grundläggande NFT guide!

Du kanske också gillar

Lämna en kommentar