Hem Allmänt De bästa skräckspelen

De bästa skräckspelen

av Redaktionen

Ibland är det svårt att peka ut vad som gör ett spel till ett bra skräckspel. Det finns allt från första person-skyttespel överlevnadsspel och till och med detaljerade isometriska simuleringar, till lite mer annorlunda spel.

Ett exempel är ”Alien Isolation” som är ett spel man använder där spelet lutar mot en smygteknik. Spänningen som skapas, är av att du inte blir sedd, gömmer dig och framförallt sakta men säkert tar dig framåt i spelet. Har man har hörlurar i öronen, och får med ljudbilden, går det utan tvekan att få pulsen att gå i taket. Precis som att ens puls går upp när man exempelvis tar sig an spel på betting online. Det finns mängder med olika spelförslag, alla utifrån spännande matchresultat – som kan följas i realtid.

The Last of Us

The Last of Us är enligt många det allra bästa zombieskräckspel som någonsin gjorts. Det tar med dig på en farlig resa genom ett övervuxet, till stor del post-humant USA. Förutom zombies som bara väntar på att slita ut din halspulsåder med sina tänder, är världen fylld av desperata överlevande, en repressiv regering och vilda rebellgrupper. Det är dock lika mycket skräckspel som det är drama, vilket också är när den här typen av spel är som bäst.

Bildkälla: igdb.com

De skrämmande miljöerna sätter en nästan perfekt ton för överlevnadsspel, och ibland vrids spänningen upp till nästan outhärdliga nivåer. Det här är inte ett typiskt zombie-spel som bara handlar om att döda. Du måste smyga förbi starkare fiender, spara din ammunition och leta efter förnödenheter. De actionfyllda stunderna låter dig känna varje krossande slag, och de dramatiska scenerna är emotionella. Om du letar efter den ultimata zombieupplevelsen är The Last of Us det bästa du kommer att få.

Resident Evil 7 Biohazard

Många skräckspel lutar sig mot det blodiga och den galna action som uppstår. Men spel som Resident Evil 7 låter speltiden varvas med atmosfärisk skräck där man inte vet vad som väntar runt hörnet, till galen panik där du springer för glatta livet. Ett spel som nu är fyra år gammalt kan utan problem ge kalla kårar fortfarande.

Bildkälla: igdb.com

Resident Evil 7 blev en sådan succé just på grund av sin småskalighet, där en enda familj av galna medlemmar utgör det främsta hotet för dig och din karaktär. Trots dess påtagliga skräck, lutar det mot klassiska tropés som verkligen görs som bäst i detta sammanhang. Att spelet även bjuder på en klassisk berättelse, där man inte vet vad som kommer ske, samt ett antal överraskningar gör detta till ett av tidernas bästa skräckspel.

The Evil Within

Det vore synd att inte inkludera något från andra sidan av spektrumet; den galna skräckupplevelse som är The Evil Within. Spelet som kom 2014 må ha några år på nacken, men har än idag några av de bästa skräckscener som gjorts i ett spel. Frenetisk action löses av panikartad stress när man sakta men säkert tar sig framåt i spelet. Spelet är för övrigt även väldigt fokuserat på ständig progression, då du hela tiden kommer vidare, snabbt och ledigt. Trots att det inte tummar på skräcken. Spelet testar ditt sociala beslutsfattande och dina nerver.

Du spelar som Sebastian Castellanos, som måste använda miljön och de olika saker han kan hitta för att överleva. Under skriptade händelser, och rena spelarval kan man ta sig vidare i den underbart groteska berättelsen. Du kan även uppgradera hans förmågor, med mer ammunition, uthållighet och ytterligare hälsa. Allt detta innebär att du som spelare får valet att själv påverka storyn till viss del, och att precis som genren på det stora hela; få en gastkramande upplevelse.

Bildkälla: igdb.com

Du kanske också gillar

Lämna en kommentar