Hem Allmänt LOVECRAFT HAR ÅTERUPPSTÅTT I SPEL OCH FILM

LOVECRAFT HAR ÅTERUPPSTÅTT I SPEL OCH FILM

av Redaktionen
De senaste åren har en av litteraturens skräckmästare återuppstått och dyker upp allt mer i populärkulturen. Från två tv-spel till en ny film, The Color out of Space samt en serie på HBO, Lovecraft Country. Vilket är goda nyheter för alla som älskar skräck och framförallt för oss som är förtjusta i den subgenre som Lovecraft gett upphov till kallat “kosmisk skräck”.

Gillar du inte skräck kan du hitta mycket annat här på Nördliv.

Komplicerat att ge form åt Lovecrafts visioner

En av de saker som gör Lovecrafts verk så svåra att ge form i exempelvis filmer och spel är bristen på beskrivningar av varelser samt att människan är så liten och obetydlig i vårt stora universum.*1 Många har försökt genom åren men sällan lyckats, viljan finns där och ibland blir det ganska bra vilket filmen The Thing från 1982 får exemplifiera.

Filmer och spel är ett visuellt medium per definition och att då lyckas visa upp ett monster som enligt Lovecrafts noveller, är för mycket för människan att ta in, komplicerar helt klart produktionen. Det blir en svår balansgång att både ge tittaren / spelaren en visuell presentation samtidigt som man behåller mystiken och skräcken inför det okända.

Lyssna gärna på vårt podcast avsnitt, The Call of Cthulhu om du vill bekanta dig lite mer med H.P Lovecrafts verk.

Serien: Lovecraft Country

Trots att vi redan påpekat att det är komplicerat att ge form åt monster från Lovecrafts verk och denna serie redan har gott om andra sorters monster i mänsklig form. Vill vi ändå gärna ser mer kosmiska monster.

Filmen: The Colour out of Space

Att äntligen få se en ny filmatisering av ett de många verk från den kosmiska skräckens mästare är uppfriskande. Det är överlag en mycket välgjord film som både ger både entusiaster och nykomlingar till genren underhållning och lite kalla kårar. Även kära gamla SVT ger filmen ett gott betyg vilket känns lite förvånande, då genren känns precis lika ovan i deras händer som Cthulhu på kyrkkaffe hos Emil i Lönneberga.

Uppmärksamma Lovecraft fans kommer hitta många referenser till andra verk vilket är underhållande men det finns ändå några saker vi stör oss på i denna filmatisering.

  • Dottern i familjen bär namnet från en karaktär i en annan novell, The Dunwich Horror vilket både roar men också får oss att sucka lite.

  • Lovecrafts verk handlar mycket om förbjuden och hemlig information som ofta stammar från boken Necronomicon. Referensen till denna bok i filmen är mycket klumpig och kunder gjorts så mycket bättre.

  • Det är mycket fokus på familjens upplevelser i filmen, men novellen nämner också en hel del otäcka upptäckter av andra i området. Vi får se lite av detta men vi önskar att filmen haft med lite mer av detta för att ytterligare bättra på den skrämmande stämningen.

Vill du veta mer om hur vi reagerade när fick se trailern för Color out of Space, klicka här.

Spelen

Två framträdande spel under senare år som gjort bra ifrån sig och som Lovecraft inspirerade är naturligtvis Call of Cthulhu samt The Sinking City. Tyvärr är det senare inte längre tillgängligt då det uppstått en konflikt mellan bolagen bakom spelet. Call of Cthulhu har får mestadels positiva recensioner så om du inte testat det än föreslår vi att du ger det en chans. Det finns också en del andra Lovecraft inspirerade spel att utforska för konsoler så väl som PC, till och med en del slots har Lovecraft tema.

Sammanfattning

Det är spännande att se Lovecrafts kosmiska skräck resa sig ur dunklet så som Cthulhu förväntas göra när stjärnorna och månen står i rätt position. Förhoppningsvis kommer vi få se fler filmer i framtiden.

Du kanske också gillar

Lämna en kommentar