Hem Allmänt Bifigurer med stor betydelse

Bifigurer med stor betydelse

av Redaktionen

I vilken som helst film eller serie finns det en bifigur med en viktig funktion. Strålkastarna lyser starkast på huvudrollen, men birollen är med till att föra handlingen framåt och är därför icke att förglömma. Ett praktexempel på en minst sagt hjälpsam och omtänksam biperson är Samwise Gamgee i Lord of The Rings. Det finns självklart biroller av olika slag och karaktär, men med en biroll som t.ex. Sam vid sin sida har man något stabilt att luta sig emot. Faktum är att denna tankegång går att applicera även på privatekonomin; online finansieringen som en biroll till sparandet.

Sparande har huvudrollen. Något som är näst intill obligatoriskt när ekonomi kommer på tal är just sparande. I en fungerade privatekonomi finns det ofta en månadsbudget, en buffert för oförutsedda utgifter och en form för sparande. Andelen av inkomsten som används till de olika delarna är individuellt och typiskt ses en viss variation i perioder. Det är av den orsaken inte säkert att man kan lyckas spara upp lika mycket som sin kollega eller som grannen längre ned på gatan. Men sparande är minst sagt en väldigt bra idé – oavsett belopp. Det finns många olika typer av sparande och det är upp till en själv om man väljer att ha pengarna på ett sparkonto hos banken eller om man investerar dem. Man kan välja att överföra större klumpsummor när det finns överskott på kontot, eller så har man en fast månadsöverföring av ett mindre belopp.

Vad ska besparingen användas till? Det är upp till var och en vad uppbesparingen ska finansiera. Några sparar upp till speciella händelser som t.ex. bostadsköp, semesterresan eller drömbröllopet. Att ha ett mål med sitt sparande är en fantastisk morot för konsekvent sparande. Andra har i stället sin uppbesparing som en buffert för tillfällen med oförutsägbara kostnader, såsom trasiga vitvaror, renoveringar mm. Sparande är inte något ”tråkigt” och ”onödigt”, utan ska ses som en investering i sig själv för att kunna uppfylla önskemål och drömmar, eller för att bidra till att skapa en ekonomisk trygghet.

Online finansiering som bifigur. Sparandet har alltså huvudrollen och har man möjlighet för att spara bör man också göra det. Men saker händer och precis som i en film kan en huvudroll behöva en hjälpande hand från sin kära följeslagare: birollen. Likaledes bör ett lån inte utgöra det centrala i en ekonomi, men det kan från tid till annan erbjuda lita extra stötte och svängrum. Kanske har man inte plats till de helt stora uppbesparingarna. Eller så bokstavligen haglar de extra utgifterna ner den här månaden. Online finansiering är alltså ett komplement och är emellanåt det bästa budet på en alternativ lösning. Lånet är bifiguren och ska med andra ord inte stjäla strålkastarljuset.

Vad bör man tänka på innan man ansöker om ett lån? Att ansöka om ett ändamålsbaserat lån är A och O. Det innebär att man väljer ett lånebelopp utifrån syftet med lånet och inte ansöker om ett större belopp än vad man faktiskt behöver. Något annat helt väsentligt är att man försöker skaffa sig en ekonomisk överblick redan innan man skickar sin ansökan. Det ska finnas möjlighet att kunna återbetala lånet inklusive räntan, eventuella extra kostnader och avgifter. För att öka chanserna att hitta det mest passande lånet är det väldigt fördelaktigt att jämföra sina alternativ. Hos Moneezy, en kostnadsfri jämförelsetjänst online, kan man snabbt och enkelt jämföra sina lånemöjligheter hos ett brett urval av seriösa och trovärdiga långivare.

Likt en film, en serie eller ett datorspel för den delen, så handlar det som regel om samspelet mellan huvudroll och biroll för att uppnå bäst resultat. Bifiguren bidrar som sagt med att föra handlingen framåt och optimera huvudrollen. På samma sätt kan ett lån stötta privatekonomin och stärka upp i situationer när man som mest behöver det.

Du kanske också gillar

Lämna en kommentar