Hem NyheterSpec.nyhetsartikel Spelen som fick spinoffs

Spelen som fick spinoffs

av Redaktionen

Genom åren har otaliga filmer och TV-serier blivit spel av olika slag, men det finns också en hel del exempel på det motsatta, det vill säga spel som blivit filmer och även andra typer av spinoffs. Här tänkte vi därför titta lite närmare på några av de TV- och datorspel som ynglat av sig i andra former.

På vita duken

När Super Mario Bros. släpptes i mitten av 1980-talet blev spelet en dundersuccé. Spelet med den lille rörmokaren fick flera uppföljare och hösten 1989 nådde Super Mario-universumet också TV-rutan med The Super Mario Bros. Super Show!. Animationer blandades med verkliga scener där Lou Albano gjorde rollen som Mario och Danny Wells gestaltade Luigi. Serien sändes i inte mindre än 52 avsnitt och dubbades även till svenska.

Under 1990-talet blev flera populära TV- och datorspel filmer. Bland annat Street Fighter och Mortal Kombat som släpptes 1994 respektive 1995, och som bägge gick hyfsat på vita duken.

En riktig succé blev det för Lara Croft: Tomb Raider som släpptes 2001 och som baserades på spelserien med samma namn. Filmen, med Angelina Jolie i huvudrollen som Lara Croft, drog in över två miljarder kronor i biointäkter och fick även en uppföljare ett par år senare i form av Lara Croft Tomb Raider: The Cradle of Life. I våras återvände Lara Croft ännu en gång till vita duken i Tomb Raider. Denna gång med svenska Alicia Vikander i huvudrollen.

 

A post shared by Tomb Raider (@tombraider) on Feb 6, 2018 at 10:43am PST

Serietidningar och spelautomater

TV-serier och filmer är dock inte den enda medieform där TV- och datorspel fått spinoffs av olika slag. Flera av de mest kända spelen har till exempel blivit serietidningar. Bland annat har Halo förärats med inte mindre än tre serietidningsalbum, Fall of Reach: InvasionHelljumper samt The Halo Graphic Novel. 

Ett annat mycket känt spel som också gått över i serietidningsform är Starcraft. Albumserien fick namnet Frontline, och finns i inte mindre än fyra volymer.

Många av oss minns med värme det lilla trollet Hugo som under 1990-talet var ett populärt spel, kanske främst på grund av att det spelades i morgon-TV. Nu har Hugo fått återuppstå hos bland annat hos Mr green i form av spelautomater. Precis som i originalspelet får vi följa Hugo på äventyr runt om i skogen. Hugo 1 och 2 blev direkta succéer, så i samband med Fotbolls VM 2018 släppte Play’n GO ‘Hugo 3 – Goal’.

Nintendo-parker

Under de kommande åren kommer TV- och datorspelen även att ta steget in på nöjesfälten. Redan i januari öppnade Final Fantasy XR Ride på Universal Studios i Japan. Dock var detta bara en tillfällig åkattraktion som stängde tidigare i sommar. Men, Universal Studios i Japan samt de amerikanska motsvarigheterna Universal Studios Hollywood och Universal Orlando Resort har andra spelrelaterade planer. Inom några år planerar nämligen de tre nöjesfälten att bygga Nintendo-områden. Exakt hur dessa kommer att se ut är fortfarande oklart.

0 kommentera

Du kanske också gillar