The Commodore Story – Changing the world 8-bits at a time | Dokumentärfilm

Av den in Film/TV Recensioner, 1 Mer

The Commodore Story – Changing the world 8-bits at a time | Dokumentärfilm

The Commodore Story tar oss genom åren som formade hemdatorindustrin till något fantastiskt, som sprängde gränserna för vad man som hemanvändare faktiskt kunde ha. Denna dokumentär tar därför oss genom Commodores start, ända till den slutgiltiga slutet. Men frågan är….är Commodores datorer verkligen döda?

Den brittiska dokumentären ”The Commodore Story”  är tydligt ett passionsprojekt, men det ger insikt till ett av spelindustrins mest inflytelserika företag genom tiderna. Vi får insikt till hur företaget drevs, hur den polskfödde Jack Tramiel (grundare av Commodore) skapade och drev företaget, till hur det kom att bli den gigant det skulle bli, men framförallt ger oss inblick i vilka människorna var som skapade dessa datorer.

Som dokumentär sett, så har den brister, det är en hel del ”talking heads”, d.v.s. människor som pratar rakt in i kameran, och ljudmässigt så ligger nivåer på ett tekniskt plan illa till ett par gånger, men berättelsen och engagemanget lyser igenom.

Att vi får ta del av skapelseberättelsen för både C64, Vic-20 och Amiga 500, är väl berättat, från personerna som var med under tiden. Men framförallt tar dokumentären tid med att belysa många av de personligheter som arbetade under Commodore loggan.

Bil Herd – Dataingenjör för Commodore

Det är en dokumentär på över två timmar som serveras, och är intressant inte bara för nostalgiker, men även för de flesta, då den visar upp hur en bransch som i dåläget (sjuttio- och åttiotalet) såg datorer som arbetsdatorer, och hur en hemdator bara inte troddes kunna säljas.  Att grundaren Jack Tramiel slutade på Commodore och startade Atari 1984, visar också på hur djupt det nu långt glömda Commodore vs Atari fejden gick.  

Ghostbusters – ett av många spel till Commodore 64.

Hur som helst, dokumentären går in under djupet på inte bara uppkomsten av Vic-20, C64 och 16/32 bitars Amigan, utan ger oss förståelse till hur dåligt management av ett bolag, som trots stora visioner och stor påverkan ändå kan gå i graven. Allt från aspekterna kring det tekniska, till eldsjälarna som än idag samlas kring hemdatorerna, samt även SID musiken som uppkom gås igenom.

Jag skulle rekommendera denna dokumentär främst till historie- och hemdator intresserade personer, även om den med säkerhet kan uppskattas av de flesta. Som dokumentär så lider den av endel tekniska brister, och den kan ibland sväva ut, men överlag så är det en välgjord och ingående blick på en av dåtidens mest inflytelserika (och säljmässigt imponerande – bara C64 sålde runt 17 milj. Ex) företag.

Filmen finns tillgänglig som import från UK – men även via Kickstarter sida.

Skriven av: Fredrik Olsson

Email fredrik@nordlivpodcast.se Twitter @freddyolzzon Ansvarig utgivare / Chefredaktör / Pressansvarig / Grundare

Medlemmar

Fredrik OlssonChefredaktör - Podcaster - Recensentfredrik@nordlivpodcast.se
Danny LarsenRedaktionschef - Podcaster - Recensentdanny@nordlivpodcast.se
Max LöfströmProducent - Ljudteknikermaxx@nordlivpodcast.se
Lotta LeissnerPodcaster - Producentlotta@nordlivpodcast.se
Robb LarsenPodcasterrobb@nordlivpodcast.se

NÖRDLIV

Vi ger er recensioner, krönikor, podcasts, guides och mycket mer. Allt för att ni ska kunna få en bättre inblick i spel/tillbehör/hårdvara och andra nördiga spörsmål.

Häng gärna med Nördliv, i deras podcast som kommer ut på iTunes varje söndag.

Medlemmar

Carl HolmerRecensent - Podcastercarl@nordlivpodcast.se
Sara WinoySocial Media Manager - Recensent - Podcastersara@nordlivpodcast.se
Robert JonssonPodcasterrobert@nordlivpodcast.se
Ependyma LouisePodcasterlouise@nordlivpodcast.se
Erik HöglundPodcastererik@nordlivpodcast.se
Emil JohanssonRecensent - Skribentemil@nordlivpodcast.se