Tillbehör: Headset

Sennheiser HD 4.50 BTNC

Men titta där, ytterligare ett trådlöst headset från Sennheiser. Men varför ska man välja det här trådlösa headsetet för sin mobil, när det kostar nästan tvåtusen kronor. Det finns ändå många andra mobilheadset för avsevärt mindre kostnad. Vi trär därför på oss headsetet och låter oss inneslutas i vacker musik, och lyssnar extra noga för att se om de har en udd utöver det vanliga, eller om de helt enkelt är överprisat trams.

Känsla, Design & Ergonomi

När det kommer till design så har Sennheiser denna gång verkligen siktat mot ett mer sansat yttre. Med en enkel huvudbygel och ett utseende i svart och silver så är det minst sagt återhållsamt. Passformen sitter bra över både hjässa och öron och har ett bestämt tryck överlag.

Som jag märkte under långtidsanvändning så var det väldigt bra; mjukt och skönt helt enkelt. Lägg därtill att det enkelt viks ihop och du får ett headset som utan problem kan tas med på alla möjliga aktiviteter. Sedan med tanke på att det är ett trådlöst headset, med minimalistisk design, och du ur ett rent estetiskt perspektiv sitter på en fullträff. En bra detalj är att dess batteritid faktiskt var förvånansvärt lång (cirka 18-19 timmar med NoiseGard aktiverat, uppåt 24-26 timmar avstängt).

Ljudbild, kompatibilitet & Mikrofon

Kollar vi istället på ljudbilden så går det inte att förneka att jag var aningen skeptisk innan jag tog mig an dessa. Design och utlovad ljudbild var stora mål att bräcka, men tamejtusan om inte Sennheiser lyckas bra ändå.

Ljudbilden är på det stora hela väldigt fin; basen glänser med ett bra och lekfullt omfång och mellanregister/diskant känns både distinkta såväl som fylliga. Dock skapar den aktiva dämpningen (som Sennheiser döpt till NoiseGard) ett svagt surr i bakgrunden, som är extra tydlig i tysta partier. Dock så finns en tydlig fördel med NoiseGard då den ljudisolerar headsetet tämligen effektivt. Så om du står ut med ett svagt spänningsljud i bakgrunden, så slipper du omvärldens buller och bång.

Trots att hörlurarna inte har någon synlig mikrofon, så finns det ändå en sådan. Förvisso pratar vi ingen superb kreation här, men den gör ändå sitt jobb. Det är ändå en mikrofon gjord för mobiltelefoner, så på det planet går det inte säga annat än att den levererar.

Interface, Användning & installation

När det kommer till själva användningen så finns det moment som kunde gjort bättre. Den trådlösa designen bäddar för (i detta fall) små plottriga knappar som är svåra att hitta under användning. Dock så finns det inte så många knappar att hålla reda på så det är alltid något. Men de är aningen små för mig, och säkerligen många andra där ute. De gör sitt jobb men det är allt.

Du kan via knapparna styra volym, starta/stänga av NoiseGard och svara samtal. Dessutom så finns det även möjlighet att koppla in kabel, om man hellre kör med 3.5 mm kontakt.

Sammanfattning

Återigen ger Sennheiser en kvalitativ produkt. Med trådlöshet och med bra ljud så segrar de ännu igen över många konkurrenter. Men den höga standarden har sitt pris. Bokstavligen; headsetet kostar över 1700 kronor. Det är trots det en riktigt bra produkt, med väldigt få nackdelar.

SPECIFIKATION

Impedance 18 Ω , Frequency response (Microphone) 100 – 10,000 Hz , Frequency response 18 – 22,000 Hz , Sound pressure level (SPL) 113dB (Passive: 1kHz/1Vrms) , THD, total harmonic distortion <0.5% (1kHz/100dB) , Pick-up pattern Dual omnidirectional microphones, Batterispecifikation Li-ion Polymer Battery

Cirkapris – 1700 kr och uppåt.
Recensionsex tillhandahållet av Sennheiser.

Plus

  • Ljudbild
  • Komfort
  • Mobil och vikbar
  • Elegant design

Minus

  • Pris
  • Plottriga små knappar
  • Svagt surr vid användning av NoiseGard

Skriven av: Fredrik Olsson

Email fredrik@nordlivpodcast.se Twitter @freddyolzzon


Ansvarig utgivare / Chefredaktör / Pressansvarig / Grundare

Medlemmar

Fredrik OlssonChefredaktör/Ansvarig Utgivare - Podcasterfredrik@nordlivpodcast.se
Danny LarsenRedaktionschef - Logistikansvarig - Podcaster - Recensentdanny@nordlivpodcast.se
Max LöfströmProducent - Ljuddesigner - Podcastermaxx@nordlivpodcast.se
Lotta LeissnerPodcasterlotta@nordlivpodcast.se
Robb LarsenPodcasterrobb@nordlivpodcast.se

NÖRDLIV

Vi ger er recensioner, krönikor, podcasts, guides och mycket mer. Allt för att ni ska kunna få en bättre inblick i spel/tillbehör/hårdvara och andra nördiga spörsmål.

Häng gärna med Nördliv, i deras podcast som kommer ut på iTunes varje söndag.

Medlemmar

Carl HolmerRecensent - Podcastercarl@nordlivpodcast.se
Sara WinoySocial Media Manager - Recensent - Podcastersara@nordlivpodcast.se
Robert JonssonRecensentrobert@nordlivpodcast.se
Ependyma LouiseRecensent - Podcasterlouise@nordlivpodcast.se
Erik HöglundPodcastererik@nordlivpodcast.se
Emil JohanssonRecensent - Skribentemil@nordlivpodcast.se