Tillbehör: Headset

Sennheiser CX 6.00BT | Mobilheadset

Ett av Sennheisers billigare (allt är relativt förstås) trådlösa mobilheadsets har kommit till oss, och vi ställer oss frågan om detta lätta headset är värt de tusen kronor som de kostar.

Känsla, Design & Ergonomi

Själva designen är väldigt enkel, med en enkel kabel mellan de två öronsnäckorna, som passar lika bra på bröstkorgen som bakom huvudet. Då dess vikt är riktigt lätt, så blir de aldrig irriterande när de vilar mot din kropp som många andra av denna typ av headsets kan göra. De märks knappt av istället.

Utseendemässigt så vinner de inga priser; men det är å andra sidan inte en viktig aspekt för detta headset. Snarare känns det som att Sennheiser vill att du oundvikligen tar med det ultralätta headsetet oavsett vad du gör. Dess svarta estetisk med mörkblåa detaljer (knappar) gör att hela designen blir diskret och lätt göms på dina kläder.

När det kommer till känslan i att använda de, så är dess lätta vikt både en styrka och ett ok. Förvisso följer det med ett antal olika storlekar av gummibeklädnaderna för öronsnäckorna, så du lättare får en storlek som passar dina öronkanaler. Men trots det så ramlar de lätt ur öronen, även om jag använder de största. Mycket på grund av att vikten (om än liten – 14 g) befinner sig i öronsnäckorna och de därför blir lite flimsiga. Detta är dock något som är högst personligt, då vi alla är olika rent anatomiskt, men är något att tänka på innan ett eventuellt köp.

Ljudbild, kompatibilitet & Mikrofon

Om vi tittar på ljudet, så får vi här ett rent och distinkt sådant, där framförallt helheten av registret känns bra. Förvisso ingen wow-faktor på basen, men överlag ändå riktigt bra för sin storlek. Likaså ger mikrofonen en ren och fin ljudbild, även om jag gärna sett möjligheten att höja och sänka mikrofonupptagningen. Själva öronsnäckorna ger dessutom en relativt bra dämpning av omkringliggande ljud; så gillar man oljudsdämpande headset, så är dessa små nätta lurar något att titta på.

En intressant aspekt är att headsetet har multianslutningsmöjligheter, och kan kopplas upp mot två enheter samtidigt. En bra idé då man kan hoppa mellan sina enheter snabbare, utan att behöva koppla samman headsetet med mobil/enheten. CX 6.00BT bjuder för övrigt på Bluetooth 4.2 (med en bithastighet på över 25 Mbit/s och en områdestäckning på cirka 60 meter) som förvisso inte är det senaste, men fungerar perfekt för vad headsetet är ämnat för. Ljudmässigt så märks det dock att det är extremt bra laggförminskning; oavsett om du lyssnar musik, pratar över telefon eller tittar videoklipp. Qualcomm® apt-X™ Low Latency ger synkningen ett uppenbart övertag, och är ytterligare en stark fördel för headsetet.

Interface, Användning & installation

Slutligen, om vi tittar på detaljerna lite mer, så ger de en okej batteritid på sex timmar, även om jag hoppats på längre. Men då uppladdningstiden är så kort (du får två timmars laddning på bara tio minuter, och efter en-två timmar full laddning) så är det oftast inget att nämna. Själva anslutningen med vår testmobil var dessutom utan några som helst hinder; snabb sökning och anslutning och klart. Allt som vanligt smidigt och enkelt med Sennheiser.

Sammanfattning

Sennheiser visar med detta mobila headset att de kan detta med trådlösa mobilheadsets är en baggis. Bra ljudbild, lätt att koppla samman med flera enheter gör det till ett bra alternativ för gemene man. Dock så kan dess ultralätta vikt och passform vara en smaksak, vilket vi känner också borde ha eliminerats med tanke på det relativt höga priset. Oavsett så är det ett bra trådlöst headset som lär passa de flesta.

SPECIFIKATION

Frekvensåtergivning 17-21,000 Hz, Sound pressure level (SPL) 112 dB (1 kHz/0 dBFS), Batterispecifikation Lithium-ion polymer, Bluetooth Version 4.2, THD + N, total harmonic distortion and noise <0.5% (1 kHz, 100 dB),

Sennheiser CX 6.00BT Lägsta pris 949 kronor enligt Prisjakt.nu 2018-02-01
Recensionsex tillhandahållet av Sennheiser

Plus

  • Ljudbild
  • Ultralätt vikt…
  • Diskret design
  • Trådlöst

Minus

  • Pris
  • …som kan ligga headsetet i fatet ibland.

Skriven av: Fredrik Olsson

Email fredrik@nordlivpodcast.se Twitter @freddyolzzon Ansvarig utgivare / Chefredaktör / Pressansvarig / Grundare

Medlemmar

Fredrik OlssonChefredaktör - Ansvarig Utgivare - Podcasterfredrik@nordlivpodcast.se
Danny LarsenRedaktionschef - Logistikansvarig - Podcaster - Recensentdanny@nordlivpodcast.se
Max LöfströmProducent - Ljuddesigner - Podcastermaxx@nordlivpodcast.se
Lotta LeissnerPodcaster - Producentlotta@nordlivpodcast.se
Robb LarsenPodcasterrobb@nordlivpodcast.se

NÖRDLIV

Vi ger er recensioner, krönikor, podcasts, guides och mycket mer. Allt för att ni ska kunna få en bättre inblick i spel/tillbehör/hårdvara och andra nördiga spörsmål.

Häng gärna med Nördliv, i deras podcast som kommer ut på iTunes varje söndag.

Medlemmar

Carl HolmerRecensent - Podcastercarl@nordlivpodcast.se
Sara WinoySocial Media Manager - Recensent - Podcastersara@nordlivpodcast.se
Robert JonssonRecensent - Podcasterrobert@nordlivpodcast.se
Ependyma LouiseRecensent - Podcasterlouise@nordlivpodcast.se
Erik HöglundPodcastererik@nordlivpodcast.se
Emil JohanssonRecensent - Skribentemil@nordlivpodcast.se