Tillbehör: Möss

Roccat Kone Aimo | Gamingmus

Kone serien hos ROCCAT har funnits med länge nu, men frågan är om denna nya Kone Aimo tillför tillräckligt nytt för att legitimera en potentiell uppgradering där hemma på skrivbordet. En sak är säker, det är en färggrann historia det här!

Design, Ergonomi, känsla & teknik

Om man ser till musens styrkor, så är det främst dess storlek (men säkert svaghet för de med mindre händer). Det är en väl tilltagen mus på längd såväl som bredd, och med ett stort och tydligt stegbaserat scrollhjul.  En distinkt aspekt till musen är dess sidoknappar; där utformningen i sträv hårdplast är försedd med två (numera standardiserade tumknappar) men även en knapp längst ner nära botten av musen. En väldigt smart placering som nås väldigt lätt genom en snabb rörelse neråt med tummen. Denna knapp kan även användas med Roccats egna teknik, som kallas Easy-Shift. Vilket innebär att du kan tilldela sekundära uppgifter till musens knappar, vilket kan aktiveras om denna Easy-Shift knapp trycks ner. I praktiken innebär detta att du kan ställa in exempelvis de två andra tumknapparna till kortkommandons i Office, för att sedan om du aktiverar Easy-Shift, övergå till andra funktioner som du ställt in; t.ex. att de har andra kortkommandon som i exempelvis spel gör specifika saker. På detta sätt så kan du alltså få en dubbel uppsättning knappar i praktiken, vilket nås enkelt via denna Easy-Shift knapp.

 I sin helhet så är det en skön passform som förvisso inte är ambidextriös, men ändå ligger väl i handen oavsett om man är höger eller vänsterhänt. Även om sidoknapparna är ett problem, för de vänsterhänta. Under ren användning så är dess Owl-Eye sensor exakt under rörelser i höga DPI, och ger dig som användare ett omfång upp till 12000 DPI; vilket lär passa alla spelare där ute.

Utseendemässigt så står musen ut. Dess blandning av mjuka och hårda kanter känns aningen ogenomtänkt på ett rent visuellt plan, men dess passform övervinner det mesta. Själva identiteten ligger främst i RGB belysningen på denna mus dock; som denna gång består av hela fyra LED ränder, vilket gör det hela till en egen liten ljusshow. Inte ett drag som är direkt viktigt för själva användningen, men för de som vill ha en synkroniserad ljusbild från mus, tangentbord och headset (i samma serie – Aimo) så kan detta skänka ytterligare en dimension till ens upplevelse.

Programvara

Om vi tittar på Roccats Swarm programvara, så går det lugnt säga att den har allt du kan tänkas behöva – för de som vill anpassa sin mus mycket och väl. Inte nog med att du kan ställa in dess tolv knappar, du har en ytterligare uppsättning med tolv knappar genom Easy-Shift. Men i programvaran kan du ändra allt från DPI nivåerna (finns 5 nivåer – som byts med DPI knapparna under scrollhjulet),  kalibrering, makroprogrammering och profilhantering. Allt och lite till, för att inte tala om en bunt olika RGB belysningar, utöver den nya Aimo belysningen.

Aimo belysningen är för övrigt en ny teknik specifik för denna serie, som inte bara håller sig synkad med andra Aimo enheter; utan den reagerar även på vad du gör med prylarna. T.ex. i detta fall när jag använder musen i specifika spel eller under andra tillfällen.

Mina tankar!

Att säga att Roccat Kone Aimo inte är relativt lik sina föregångare är oundvikligt. Men den är ändå relativt billig för en ny mus (runt 800 kronor), för att inte tala om att dess passform och estetik lär vara något som styrs av smak snarare än behov. För de som tittar under ytan så är det en responsiv, stor mus med extremt många möjligheter vad gäller anpassningsbarhet. Sedan att musen känns lite väl plastig, och har ett aningen övernitiskt RGB ljussystem i sig, tja….det är något man får leva med.  I grund och botten så går det inte att förneka att detta är ett riktigt bra köp oavsett vilken typ av spelare man är.

SPECIFIKATION

ROCCAT® Owl-Eye – Optisk sensor med 12000 DPI, ROCCAT®-exklusiva brytare håller för 50 milj. Tangenttryck, 1000 Hz uppdateringsfrekvens 1 ms svarstid, 50 G acceleration, 250 ips maxhastighet, Musacceleration: nej, Angle snapping: on/off, Justerbart lyftavstånd, ARM Cortex-M0 50 MHz, 512 kB inbyggt minne, 1.8 m flätad USB-kabel.

MÅTT / VIKT – Vikt 130 g,
SYSTEMKRAV
Windows® 8, Windows® 7, Windows® 10, USB 2.0 Port

Roccat Kone Aimo. Lägsta pris 769 kronor enligt Prisjakt.nu 2018-04-17

Recensionsexemplar tillhandahållen av ROCCAT

Plus

  • Anpassningsmöjligheter up-the-wazoo
  • Storlek och passform...
  • Passform

Minus

  • ...kanske lite over-the-top med alla belysningsval
  • ...som självklart säkert är för stort för vissa.
BraKop

Skriven av: Fredrik Olsson

Email fredrik@nordlivpodcast.se Twitter @freddyolzzon Ansvarig utgivare / Chefredaktör / Pressansvarig / Grundare

Medlemmar

Fredrik OlssonChefredaktör - Podcaster - Recensentfredrik@nordlivpodcast.se
Danny LarsenRedaktionschef - Podcaster - Recensentdanny@nordlivpodcast.se
Max LöfströmProducent - Ljudteknikermaxx@nordlivpodcast.se
Lotta LeissnerPodcaster - Producentlotta@nordlivpodcast.se
Robb LarsenPodcasterrobb@nordlivpodcast.se

NÖRDLIV

Vi ger er recensioner, krönikor, podcasts, guides och mycket mer. Allt för att ni ska kunna få en bättre inblick i spel/tillbehör/hårdvara och andra nördiga spörsmål.

Häng gärna med Nördliv, i deras podcast som kommer ut på iTunes varje söndag.

Medlemmar

Carl HolmerRecensent - Podcastercarl@nordlivpodcast.se
Sara WinoySocial Media Manager - Recensent - Podcastersara@nordlivpodcast.se
Robert JonssonPodcasterrobert@nordlivpodcast.se
Ependyma LouisePodcasterlouise@nordlivpodcast.se
Erik HöglundPodcastererik@nordlivpodcast.se
Emil JohanssonRecensent - Skribentemil@nordlivpodcast.se