Tillbehör: Tangentbord

Razer Ornata Chroma

Razer har här tagit fram sitt absolut mest ’klickigaste’ tangentbord. Ett tangentbord där Razer har kombinerat den klassiska membran tekniken (mjukare tangenttryckningar) med den mekaniska (hårda tangenttryckningar) tekniken. Uppstår ljuv musik eller är det ett eländigt smatter för våra öron?

Känsla & Design

Tangentbordet är återhållsamt simplistiskt i sitt utseende. Dess svarta hårda kanter för tankarna tillbaka till de mer klassiska tangentborden; men skiljer sig ganska omgående vid användning. Inte nog med att det har en relativt låg höjd på tangenterna (Razer har tre olika utföranden över sina tangentbord – ”Full height”, ”Mid-height” och ”Chiclet”, som går från högt, mellan och lågt), de har även ett för mig oerhört tillfredsställande klickande.

Denna kombination mellan mekaniskt och gummimembran skapar ett unikt tangentbord som verkligen faller mig i smaken. Men med det sagt så blir det ändå extra tydligt att det kommer vara en vattendelare; och definitivt betyder att jag starkt rekommenderar att man känner på knapparna hos valfri elektronikaffär. För även om jag personligen fann tangentbordets högst ”klickiga” känsla skön, så är det definitivt något som inte lär passa alla.

Om vi går vidare till Razer Ornata Chromas RGB-belysning så är det absolut något att poängtera. Ljussättningen lyses upp under och runt om tangenterna utöver själva tecknen på tangenterna, på ett väldigt snyggt sätt. Det är sällan jag prisar tangentbord utifrån dess mer ytliga delar som RGB belysning, men i detta fall måste jag ändå säga att de står ut från många andra tillverkare. Färgnyanserna och styrkan är stark utan att sticka i ögonen och skänker en värme till tangentbordet som jag inte sett på länge. Samtliga av de över 16 miljoner färger som kan återges, upplevs rena även om dess vita ”färg” får en aning mer kall och blå ton i sig. Självklart finns det möjlighet att anpassa mönster, ljussättning och annat i Razers programvara ”Razer Synapse” om så önskas. För övrigt på ett enkelt och intuitivt sätt.

Ergonomi

Med dess låga profil och tydlig tryckpunkt i nertryckningar av tangenterna så är det en fröjd att använda i spelsammanhang såväl som i gammal hederligt skrivande. Då motståndet är direkt på anslaget för att sedan mjukt gå ner, så är tryckningarna på tangenterna verkligen något som kan göras timme efter timme utan att du får trötthet eller liknande i hand eller fingrar.

Det medföljer dessutom ett handledsstöd med en len och mjuk läderstoppning, som du kan luta dina händer emot. Men trots att den i sig är väldigt skön så känns den aningen för hög i relation till tangentbordet och gör i sig att du kan lättare kan bli trött i händerna vilket är tråkigt. Men jag bör ändå säga att den är väl uttänkt, då den ansluts sömlöst till tangentbordet magnetiskt. D.v.s. att du inte behöver sätta fast den på något sätt, utan bara lätt ta bort eller sätta till utan svårighet.

Interface, Användning & installation

När det kommer till funktionsknappar och möjligheter att skapa makros, så finns det självklart med. Du har dock inga specifikt utformade extraknappar, utan de befinner sig på F-tangenterna. Allt detta går att ställa in via programvaran ”Razer Synapse” – allt från att skapa egna makros, ändra ljusinställningar m.m. Jag hade dock önskat separata funktionsknappar, volymhjul och möjligen en USB hubb om möjligt; men för priset på cirka 1100 kr så är det ändå väldigt mycket man får för pengarna. Du kan faktiskt t.o.m. ställa in dina ljusinställningar b.la. direkt på tangentbordet, om man vill undvika extra programvaror installerade på sin dator.

Sammanfattning

Razers tangentbord Ornata Chroma förser många spelare med en högst unik känsla i sina tangenter och även om de inte lär blidka alla spelare, så går det inte att blunda för dess kvaliteter. RGB ljussättning, känsla i tangenter, handledsstöd och inbakade funktionsknappar till ett bra pris är en helhet som man verkligen inte träffar på ofta. Dess sparsmakade design tillsammans med ett brett spektrum av funktioner gör detta till inget annat än ren toppklass!

SPECIFIKATION

Razer™ Mecha-Membrane Technology, Mid-height keycaps, Razer Chroma backlighting, Ergonomic wrist rest, Razer Synapse enabled , Fully programmable keys with on the fly macro recording, 10-key roll over, Dedicated Gaming Mode, Anti-ghosting capability for up to 10 simultaneous key presses

Cirkapris – 1100 kr
Recensionsex tillhandahållet av Razer

 

Plus

  • Skönt klickiga tangenter…
  • Estetiskt tilltalande
  • Handledsstöd…
  • RGB Belysning som lär frälse de flesta
  • Bra anpassningsbarhet i programvara
  • Priset

Minus

  • …som definitivt är en smaksak.
  • Saknar separata funktionsknappar
  • …som kan komma att kännas oskön under längre tid (testa själv först!)
ToppKlassMedalj

Skriven av: Fredrik Olsson

Email fredrik@nordlivpodcast.se

Twitter @freddyolzzon


Ansvarig utgivare / Chefredaktör / Pressansvarig / Grundare

Medlemmar

Fredrik OlssonChefredaktör - PR - Podcaster - Ansvarig Utgivarefredrik@nordlivpodcast.se
Danny LarsenRedaktionschef - Logistikansvarig - Podcaster - Spelrecensentdanny@nordlivpodcast.se
Max LöfströmProducent - Ljuddesigner - Podcastermaxx@nordlivpodcast.se
Lotta LeissnerRedaktör - Podcasterlotta@nordlivpodcast.se
Robb LarsenWebbplatsansvarig - Spelrecensent - Podcasterrobb@nordlivpodcast.se

NÖRDLIV

Vi ger er recensioner, krönikor, podcasts, guides och mycket mer. Allt för att ni ska kunna få en bättre inblick i spel/tillbehör/hårdvara och andra nördiga spörsmål.

Häng gärna med Nördliv, i deras podcast som kommer ut på iTunes varje söndag.

Medlemmar

Carl HolmerRedaktör - Tillbehörs- och Spelrecensent - Podcastercarl@nordlivpodcast.se
Sara WinoySocial media manager - Spelrecensent - Skribentsara@nordlivpodcast.se
Robert JonssonSpelrecensent - Skribentrobert@nordlivpodcast.se
Ependyma LouiseSpelrecensent - Podcasterlouise@nordlivpodcast.se
Erik HöglundPodcastererik@nordlivpodcast.se