Tillbehör: Möss

Razer Basilisk | Gamingmus

Razer vill med Basilisk ge FPS spelare en ”edge” i spelandet; och har försett musen i fråga med snabbknapp för ändring av DPI samt en naggande god design. Men har musen allt en FPS spelare egentligen behöver? Vi knackar oss under det stentuffa skalet för att se vad musen går för!

Det initiala intrycket är bra; musen är elegant i sitt klassiskt svarta utförande. Dess vänstra sida är gummibeklädd i en inbuktning för tummen, med två extra knappar (plus den redan nämnda DPI knappen).  Dessutom så har den ett väl tilltaget scrollhjul, som i sig är stegbaserat. Ett scrollhjul som för övrigt faktiskt kan justeras i motstånd. På undersidan av musen finns ett reglage som du kan dra  upp och ner för att göra större eller mindre motstånd när du scrollar. En välgenomtänkt aspekt till en annars riktigt kvalitativ mus.

Men hur är den då under användning? Ja, det är här vi kommer på några hinder, om än högst personliga. För mig som har normal till stora händer, så är detta nog den minsta musen jag provat till dags dato. Inte bara att formen är kort på längden, men att dess bulliga form gör att jag aldrig riktigt hittar en bra placering för handen.  Kör man i klo-ställning med handen, så kommer det dock funka bra för även de som har stora händer (för de som är vana vid den ställningen). Men för er som även har stora händer, så bör definitivt undvika denna mus. Det är en muskelkramp man kan undvika om jag säger så.

Men…har ni små händer, så ser bilden helt annorlunda ut. Med tanke på att dess ergonomiska utformning, samt gummiförsedda sida ger ett bra grepp, så är det snarare ett perfekt val. Ja, visst är det på sätt och vis motsägelsefullt att ta peka på en specifik detalj som dess storlek och säga att det är dess största nackdel, men samtidigt dess största  fördel, men allt handlar om användaren här. För är du den sistnämnda, med små händer, så är detta en riktigt bra mus, och det är mot dessa användare som Razer primärt vänt sig mot med denna mus. Med en bra vikt, skönt motstånd, och skön utformning så kommer det ligga väl i handen hos användare med klo-ställning eller helt enkelt små händer.

Vad gäller själva optiken, så har verkligen Razer denna gång träffat rätt, då musen är riktigt responsiv, och framförallt exakt i sina rörelser. Oavsett DPI grad, så finner jag denna åttaknappars mus riktigt välpolerad och precis. Jag är synnerligen imponerad i hur väl musen läser olika underlag, och framförallt hur precis dess utslag är. Med en optisk sensor som klarar upp till 16000 DPI (vilket egentligen är overkill), så finns det ett omfång som kommer gillas av många e-sportare. Sedan att du kan ändra DPI:n snabbt med den dedikerade DPI knappen (vid tummen) gör att det verkligen går strömlinjeforma sin spelupplevelse.

Programvara

Razers programvara Synapse har precis uppdaterats och känns idag stabil såväl som tydlig. Här kan du ställa in profiler (finns en fysisk profilknapp under musen f.ö), ändra känslighet (vilket finns i upp till fem väljbara steg), skapa macros och ändra RGB belysningen som finns på musen. En RGB belysning som för övrigt är någorlunda diskret, men samtidigt med en tydlig identitet .

Mina tankar!

Razer Basilisk är definitivt inte för alla. För de med små händer så är detta dock en utomordentligt bra mus, rapp och exakt, med bra (och valfritt) motstånd i scrollhjul samt skön och snygg utformning.  För en prissumma runt 700 kronor så är detta för den rätta användaren inget annat än ett riktigt bra köp!

 

SPECIFIKATION

Razer 5G optical sensor with true 16,000 DPI, Up to 450 inches per second (IPS) / 50 G acceleration, Razer™ Mechanical Mouse Switches, Eight independently programmable Hyperesponse buttons, Gaming-grade tactile scroll wheel with customizable resistance, Ergonomic right-handed design with enhanced rubber side grips, Razer Chroma™ lighting with true 16.8 million customizable color options, 1000 Hz Ultrapolling, Razer Synapse 3 (Beta) enabled, Ungefärlig storlek: 124 mm  (Längd) X 75 mm (Bredd) X 43 mm (Höjd), Ungefärlig vikt: 107 g (Utan kabel)

Razer Basilisk. Lägsta pris 698 kronor enligt Prisjakt.nu 2018-04-10
Recensionsexemplar tillhandahållen av Razer

 

 

Plus

  • En fin design...
  • Duktigt bra sensor
  • Val av motstånd i scrollhjul
  • DPI knapp - vid tummen.

Minus

  • ...som dock hänger på vilken storlek du har på din hand.
BraKop

Skriven av: Fredrik Olsson

Email fredrik@nordlivpodcast.se Twitter @freddyolzzon Ansvarig utgivare / Chefredaktör / Pressansvarig / Grundare

Medlemmar

Fredrik OlssonChefredaktör - Ansvarig Utgivare - Podcasterfredrik@nordlivpodcast.se
Danny LarsenRedaktionschef - Logistikansvarig - Podcaster - Recensentdanny@nordlivpodcast.se
Max LöfströmProducent - Ljuddesigner - Podcastermaxx@nordlivpodcast.se
Lotta LeissnerPodcaster - Producentlotta@nordlivpodcast.se
Robb LarsenPodcasterrobb@nordlivpodcast.se

NÖRDLIV

Vi ger er recensioner, krönikor, podcasts, guides och mycket mer. Allt för att ni ska kunna få en bättre inblick i spel/tillbehör/hårdvara och andra nördiga spörsmål.

Häng gärna med Nördliv, i deras podcast som kommer ut på iTunes varje söndag.

Medlemmar

Carl HolmerRecensent - Podcastercarl@nordlivpodcast.se
Sara WinoySocial Media Manager - Recensent - Podcastersara@nordlivpodcast.se
Robert JonssonRecensent - Podcasterrobert@nordlivpodcast.se
Ependyma LouiseRecensent - Podcasterlouise@nordlivpodcast.se
Erik HöglundPodcastererik@nordlivpodcast.se
Emil JohanssonRecensent - Skribentemil@nordlivpodcast.se