Hem Allmänt Popularitetökning hos onlinespelen

Popularitetökning hos onlinespelen

av Redaktionen

Poker online upplever en stadig ökning i popularitet

Poker, i dess fysiska form, har funnits under flera århundraden. Få har kunnat undvika att förbluffas över pokerns förmåga att få stridslystna vuxna män, framförallt i vilda västern, att börja duellera med varandra oftast med dödlig utgång pga. en förlust i detta mytomspunna hasardspel.

Långt tillbaka i tiden så ansåg många att poker var en form av hasardspel som aldrig kunde bli rumsrent, just på grund av dess befläckade historia. Ofta förknippade man poker med något som skumma och kriminellt belastade personer sysslade med. Oftast så deltog ljusskygga individer i pokersessioner som inte var tillgängliga för allmänheten. Insatserna hade en tendens att vara ganska höga, vilket i sig var illegalt, eftersom spel om pengar i Sverige kräver en giltig spellicens.

Det Nya Millenniet

Någon gång i början av 2000-talet så hände något. Helt plötsligt så började online poker få fart och man behövde inte ens lämna sitt vardagsrum för att spela om riktiga pengar. Det räckte med att man hade ett kreditkort med täckning för att komma igång och spela.

Plötsligt så började vi höra om okända namn såsom Doyle Brunson, Phil Ivey och Gus Hansen, vilka alla tre anses idag ha kultstatus inom just online poker. De stora bolagen, såsom Betssons Poker Online började också satsa mer på att erbjuda sina spelare en plattform som de kunde njuta av.

Man kunde nästan dagligen få höra hur någon blivit mångmiljonär genom att spela poker online och helt plötsligt så flockades alla runt spelet. Man upplevde att nästan varenda person på något sätt involverades i spelandet vare sig de ville eller ej.

Årets Julklapp

Under 2005 så blev det klassiska pokersetet framröstat som årets julklapp. Helt plötsligt så kunde man se hela familjer sitta vid ett bord och spela poker. De olika sällskapsspel som man brukade samlas vid under familjemiddagarna byttes ut mot poker där även de mest kluvna blev tvingade att delta i spelandet.

Detta var för övrigt otänkbart för bara några decennier sedan, framförallt pga. pokerns befläckade historia. Många ansåg också att pokern utgjorde en instegsport till spelberoende och bara tanken på att ens barn spelade poker fick håret att resa sig.

Online Poker Idag

Ett decennium senare, så har dammet lagt sig en del, men pokern upplever fortfarande en stadig ökning i form av fler spelare, men även högre insatser. Dock så har många spelare vittnat om att det blivit svårare att vinna, mycket på grund av att pokerspelarna börjat göra sin hemläxa.

De som var med i början vet att under guldruschen, när alla skulle vara med och spela, så var det väldigt få spelare som gjorde hemläxan och faktiskt förstod innebörden av sitt spel. Man spelade på känsla och struntade i att beakta sannolikhetsläran samt huruvida den andra sidan möjligtvis kunde ha bättre kort än en själv.

Dagarna då du kunde enkelt ta hem en pott på flera tusen är för länge sedan borta. Mycket på grund av att även de skickligaste spelarna kan hittas vid bord där insatserna är lägre. Förut var dessa spelare ointresserade av att spela vid sådana bord. Nu när de större insatserna börjat sina så har man fått se sig om efter andra alternativ.

Andra Varianter av Poker

Online poker har förblivit populär, även om de stora insatserna lyst med sin frånvaro. Den mest populära varianten, Texas Hold’em, vilket i övrigt är även den enklaste pokervarianten, har tappat lite i popularitet eftersom den är ganska enkel att spela i sin natur så var det många nybörjare som hoppade på online tåget och deltog i spelandet. Men allteftersom de tappat intresset så har även den varianten börjat dala en del.

Texas hold’em har fått sig omsprungen av andra traditionella pokervarianter i form av Omaha, Seven-card stud men framförallt den asiatiska varianten Chinese poker har skjutit i höjden av popularitet. Den sistnämnda dominerar den asiatiska marknaden och asiaterna, men framförallt kineserna tenderar att flockas vid online bord där Chinese poker spelas.

Online Poker & Framtid

Det är svårt att sia om huruvida pokern kommer att fortsätta vara lika populärt som idag men inget tyder på att den skulle helt plötsligt börja dramatiskt tappa marknadsandelar. Dock så kommer vi att få se andra pokervarianter vinna mark gentemot de andra mer traditionella pokervarianter såsom Hold’em och Omaha.

Med tanke på att ungefär 50% av jordens befolkning saknar internet så kommer vi säkerligen att få se pokern öka ännu mer i popularitet allt eftersom fler personer kopplar upp sig. Framförallt så kan man se klara tendenser inom länderna på den afrikanska kontinenten där online poker ständigt vinner nya marknadsandelar vilket är nackdel för andra former av hasardspel. Summa summarum så kan man säga att online poker är här för att stanna, även om den kommer att byta skepnad och form allt eftersom evolution fortsätter.

Du kanske också gillar

Lämna en kommentar

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com