Hem NyheterSpec.nyhetsartikel Ninjor i populärkultur

Ninjor i populärkultur

av Redaktionen

​Ninjan är en omtyckt karaktär inom populärkultur. Den har dykt upp i serier, filmer och spel och kan antingen ha rollen som den sluga skurken eller som den missförstådda, och tysta, hjälten. En ninja kan både var en man och en kvinna, vilket gör att den är populär i samtliga målgrupper. Däremot är ninjan som vi känner till den inte densamma som dök upp i Japan på medeltiden.

Historia vs. populärkultur

Så som vi känner till ninjan är nödvändigtvis inte korrekt med den ursprungliga ninjan. Ninjorna var japanska spioner som antingen arbetade för rika länsherrar eller som hyrdes in vid behov. Deras syfte var ofta att spionera eller sabotera för sina uppdragsgivares motståndare och fiender. Däremot var de inte klädda i svarta dräkter och bar specifika vapen. Många av vapnen som är förknippade med ninjorna, såsom kaststjärnor och de smala svärden ”ninjato”, användes även av andra krigare.

Istället tros den moderna ninjan, som smyger runt iklädd svarta kläder, härstamma från scenarbetarna som jobbade på olika teatrar i Japan på 1600-talet. För att de inte skulle synas när de flyttade runt på scendekor och annan rekvisita var de klädda i svarta dräkter som täckte allt utom ögonen. Den här ”scenninjan” växte sedan fram som en egen karaktär och skurk, och de två versionerna blandades samman till den ninjan vi känner till väst.

Picture:  Unsplash

Picture:  Unsplash

Fascinationen växer fram

I de östra delarna av världen har ninjan varit känd sedan medeltiden, men i väst var det först på 1960-talet som man fick upp ögonen för karaktären och den började att dyka upp i filmer. Redan i James Bond-filmen ”You only live twice” fick man se ninjan i några scener. Efteråt kom det en våg av ninjafilmer och några som i dag är kultförklarade är ”The killer elite” från 1975, ”The Octagon” från 1980 och ”Duel to the death” från 1983. Även på senare tid har det kommit ut ninjafilmer. 2013 kom filmen ”Ninja: Shadow” och fascinationen för de brottsbekämpande karaktärerna i ”Teenage mutant ninja turtles”, som för första gången dök upp i en serie i början på 80-talet, lever vidare. Så sent som 2016 kom den senaste filmen om de gröna muterade sköldpaddorna, “Teenage Mutant Ninja Turtles: Out of the Shadows”.

I dag ser man mest ninjan i olika spel och i manga- och animeserier. Ninja är även ett populärt användarnamn, och en av de största streamarna på nätet kallar sig för ”Ninja” eller ”Ninjahype” – varför är dock oklart.

Storhetstid på 1980 och 1990-talet

Det går inte att förneka att ninja-spelens storhetstid var på 80- och 90-talet. Det kom ut mängder av spel, framför allt från de japanska speltillverkarna, och många av dem anses än i dag vara de bästa spelen som någonsin släppts inom sin genre. ”Mortal Kombat” från Midways Games (1992) dyker nog upp hos många, och det fanns olika karaktärer som hade olika fight-stilar. Segas ”Shinobi” från 1987 är ett av de mer ikoniska spelen, och som har den karaktäristiska handlingen om en krigare som ska hämnas för mordet på sin mästare. Det här temat dyker upp ganska ofta i ninjaspel. Andra hyllade, och omtyckta, spel är bland annat ”Little Ninja Bros” (1990), ”The Last Ninja” (1987) och ”Teenage Mutant Ninja Turtles: The Arcade Game” (1989).

Det fortsatte givetvis att komma spel även på 2000-talet som också har haft stor framgång hos ninjafans. ”Naruto: Clash of Ninja 2” släpptes 2006 till GameCube och Wii och ”Dead or Alive 5” kom ut 2012 till PS3 och Xbox360. 2011 skapade LEGO  franchisen Ninjango 2011, vilket både blev en tecknad serie och ett spel, och spelsajten Ninja Casino har sedan 2016 erbjudit spel utan krav på registrering.

Omtyckta karaktärer

Genom åren har det skapats flera omtyckta ninja-karaktärer. Det finns till och med karaktärer som dyker upp i flera olika serier och spel, samt som har fått egna spin-offs i form av tv-serier och mangaserier. Karaktären Shadow, vars trogna följeslagare är hunden Interceptor, från ”Final Fantasy VI” är en av dem. I ”Mortal Kombat” träffar man på Scorpion och Sub-Zero, vilka är två karaktärer som är födda i två rivaliserande ninjaklaner. Dessa har stora fanbaser och diskussionen om vem som är bäst är långt ifrån vunnen. Det finns givetvis också kvinnliga karaktärer, varav Ayane är en av de mest omskrivna. Hon dök först upp i spelet ”Dead or Alive 2”, men har sedan dess funnits med i andra serier såsom ”Ninja Gaiden” och ”Dynasty Warriors”.

Men trots att det finns mängder av kända ninjor från spel och filmer, varav några är mer verklighetsbaserade än andra, går det inte att förneka att de kändaste av dem alla också är de mest osannolika. Givetvis pratar vi om de pizzaälskande rättskämparna Donatello, Leonardo, Michelangelo och Raphael.

0 kommentera

Du kanske också gillar